Erikoislaatuinen Kuuba

Matkat — 26.2.2015

Voihan Fidel! Yleensä matkatarinaturinat tulevat iisisti, mutta en oikein tiennyt miten käsitellä Kuubaa. Pikkasen kuluttava reissu oli. Piti tähän asti lepäillä, että jaksoi näppäimistöön tarttua. Vedin aliravittuna koko matkan, mitä nyt onneksi muutamaan otteeseen saatiin massut täyteen. Kuuba oli täynnä yllätyksiä, mikään ei oikein ollut kuten olin kuvitellut. Kaikesta huolimatta kyseessä oli ikimuistoinen, antoisa ja taas jälleen silmät avaava reissu. Itse asiassa ehkä eniten avartava reissu ikinä, sillä en ole juurikaan päässyt vielä matkustelemaan kehitysmaissa.

Plaza de la Catedral Havannassa ja nainen punaisessa mekossa vallankumouksellisessa Kuubassa
Vallankumousmeininkiä Kuubassa (Plaza de la Catedral, Havanna)
Castillo del Morro, minä punainen vallankumousviitta päällä Havannan skyline siluetti ja uhmaavat pilvet taustalla
Castillo del Morro, rakennettu 1500-luvulla

Punainen viitta päällä kuin punahilkka Castillo del Morrossa Havannassa, Kuuban aurinko valtaa tilan

Kuuban tavaramerkki: klassiset Amerikan autot, tyylikäs sininen vanha auto Havannassa
Kuuban tavaramerkki, vanhat Ameriikan autot

Havanna ja kuubalainen elämäntyyli

Kuuban retki alkoi Havannasta, joka on kyllä vastakohtien kaupunki. Samaan aikaan se on kiehtova kuumine rytmeineen, värikkäine taidegallerioineen ja ihmisvilinäneen. (Havanna on kolmen miljoonan ihmisen kokoinen kaupunki, eikä ihan vastannut kuvitelmaani chillistä merenrantakaupungista.) Ja samaan aikaan se on ränsistynyt pölypesäke tyrkkyine kulkukauppiaineen. Sulle yritetään kaupata jotain tai piffata cucci – turisteille konvertoitu peso. Paikalliset maksavat pesoilla, turistit nostavat omia konvertoituja pesojaan eli cucceja. Tuntui että nyt on kaukana sivilisaatiosta, koska kaikki piti maksaa käteisellä, ja oli vaikea arvioida käteisen tarvetta. No sitähän meni – yllätyin, Kuuba oli minusta kallis maa. Siksi juuri koska kaikesta on pula. Eniten piippasi maksaa paskasta, huonosta, laaduttomasta ruuasta. Myös huonot viemäriverkostot tukkoisine pönttöineen ketuttivat, ja että sisällä tallustetaan kengissä! Näin kyllä muuallakin maailmalla – tutusti Maltallakin vuokraisäntä aina juuri siivottuani lampsii sisään ronttosissaan! Kuubassa ei oikeastaan ollut nettiäkään, mutta se ei minua lomalla haitannut! Just hyvä.

Havannan värikkäitä taloja ja peltikattoja, Kuuba on rähjäinen mutta kaunis
Havannan kattoja
Kuubalainen musiikki ja juoma lomalla Trinidadissa
Hyvää musaa ja juomaa
Kuubalainen taideliike on sulkeutunut Havannassa, kiinni kalterit edessä
Taidetta telkien takana, kiinni män
Kuuban pääkaupungin Havannan vilkkailla kaduilla näkyy paljon vanhoja amerikkalaisia autoja
Kiirusta Havannassa

Havannan katu täynnä elämää ja kaunis arkkitehtuurinen loisto kurkistaa rähjäisyyden alta

Mutta ne rytmit ja rommipohjaiset drinkit! Kuubassa sain elämäni parhaan Daiquirin – enkä ihmettele Hemingwayn juopotteluja Kuuban maalla, enkä 40-luvun ”rannikon Las Vegas” -meininkiä. Täällä drinkeissä on makua – eikä jäämurskaa, tätä juoman laimentavaa, radikaalia virhettä! Myös olut ja kahvi olivat Kuubassa herkullista. Juomapuoli siis kunnossa, ja elämä ilmeisesti siis rommilla, sikareilla ja pyhällä (tai Fidelin) hengellä! Jo ekana iltana piti ekan Mojito-lasin edessä jumittaa musiikin tähden, kun kaikkialla kapoisten katujen kuppiloissa soivat kauniit kuubalaisrytmit mukaansatempaavane meininkineen. Tämä kansa on erinomainen musiikissa. Älytön musataju ja lahjakkuus. Voi kun ois vaan kiinnostavaa nähdäkin jotain Kuuban Idolssia haha. Mutta ei. Tuskinpa puhettakaan ohjelmaformaatista ja telkkaritkin on hassuja vanhoja kuvaputkipötkylöitä. Jenkkien pöljä ja täysin järjen vastainen kauppasaarto vaivaa saarta ja sen asukkeja pahasti. En voi edes kuvitella, kuinka paha ja masentava tilanne on ollut Neuvostoliiton lopun jälkeen kun ruoka- ja tarvikeapujen tulo tyssähti kuin seinään. On käsittämätöntä, että mistä kuubalaiset saavat kaiken sen elämänilon ja hyväntuulisuuden, joka heistä hehkuu. Se on aika arvostettavaa noin niukoissa olosuhteissa.

Kuubalaiset juomat ja niiden ainesosat: mojito, daiquiri ja cubanito
Kuubalaiset drinkkireseptit
Daiquiri-lasin äärellä Trinidadissa Kuubassa, Hemingwayn kantapaikassa, maistuu!
Se näkyy naamasta: jo on parhaan makuiset Daiquirit!
Cuba Libre eli rommikola ja havannalainen käsintehty sikari
Still life with rum and a Havanan cigar
Cerveza Cristal -olutta ja auringossa paistattelua terassilla Santa Clarassa Kuubassa
Jo oli freesi design näissä oluissa. Hyvä, raikas oli makukin!

Kuubalainen katukauppias nainen ja ihmisvilinää Havannassa

Kuubalaiset hassut miehet Trinidadissa istuvat oven rapulla ja kuluttavat aikaansa rentoa elämää eläen

Emme olleet Kuubassa yhtään yötä hotellissa, vaan paikallisten Casa Particular -kotimajoituksissa, joissa sai kyllä autenttisen fiiliksen. Casat olivat virallisen hyväksynnän saaneita, ja yö kustansi 25 cuc, eli about saman verran euroissa. Kyseessä oli siis halpa, pelkistetty mutta ihan siisti majoitus. Halutessaan sai lisähintaan aamiaisen, joka oli aina sama: ekaksi hedelmiä, sitten parin munan pikku munakas, vaaleaa leipää voin nokareella (jos onni oli, juustosiivulla) ja kahvia. Hotellissa kokemus olisi varmasti ollut helppo ja rentouttavampi, mutta sitten olisi mennyt kyllä ohi maan todellinen tilanne. Mitä tulee nimittäin esimerkiksi ruokaan, laadukasta sellaista ei vain ole tarpeeksi. Kauppasaarto tekee tosiaan asiat vaikeiksi, ja kun valtio omistaa kaiken, ei omavaraisuuskaan toimi. Parhaat palat menevät suoraan hotelleille ja turistien suuhun. Paikalliset syövät jänteistä lihaa, nuhjaantunutta salaattia ja roskakalaa – niin teimme mekin. (Ja ei käy kieltäminen: kyllä se ällötti. Saadaan olla kiitollisia, mihin ollaan saatu tottua!). Nälkä kurni ja muruvaje oli suolenmutkassa ja väsytti niin maan perkeleesti.

Casa particular loikoilua, vihreä huone ja pieni vanhanaikainen televisio
Casat olivat hyvin pelkistettyjä – mutta niin kauan kun ei hometta, kelpaa mulle!
Aamupala Casa Particular tyyliin Kuuban Trinidadissa
Osasimme joka aamu odottaa, mitä on tarjolla
Tarkkailija kadulla ja Havannan katuelämää, vihanneskärryt ja pari suutelee kohta
Tarkkailen kummanko sipulin mies valitsee ja kuinka rakastavaiset pussaavat kohta
Jono havannalaisessa kioskissa Kuubassa
Jono paikallisessa kiskassa
Koira tonkii roskista värikkäällä kadulla Trinidadissa Kuubassa
Koirulillakin on nälkä
Kuubalainen nahkalippis sovituksessa, matkamuisto Havannasta
Ihan mun näkönen lakki! Tuin paikallista käsityötä
Paikallisten bussi Kuubassa, turistit ilmastoidussa bussissa
Tällainen oli paikallisten bussi. Turistit sen sijaan kulkivat ilmastoiduissa, ilmeisesti Kiinasta tuoduissa, normibusseissa…

Kyllä minä ihmettelin, miten tämä kansa on mukisematta suostunut elämään noin jo 56 vuotta. Kuinka pitää olla kurinalaista porukkaa. Muutama henna ois jo nostanut haloon tai uuden vallankumouksen. Okei Castroa ja marttyyri Chetä arvostetaan valtavasti. Vapauttivathan he Kuuban, jes. Ja on hienoja juttuja: koti kaikilla, ilmainen terveydenhuolto ja eläke karttuu – mutta kun asiat ovat jumahtaneet, palkka on kaikilla sama 26 dollaria kuukaudessa ja ihmiset elävät köyhyysrajoilla, eikä sananvapautta ole… kyllä potuttaisi. Saattas aika monta sikaria palaa ketjussa. Mutta näillä vaan on maa täynnä vallankumousjulistuksia ja 55v juhlavuosihehkutuksia, ja Fidelin tai Chen pää tai sitaatti koristaa kadun kulmaa jos toista. Hirvee haippi. Paljon melua yhestä kuolleesta äijästä, ja toisesta sairasvuoteella – ellei Castrokin ole jo kuollut. Fidelistä ei ole kuulemma kuulunut kahdeksaan kuukauteen…

Tarinaa ja tilannetta kertoilivat paikalliset. He olivat hyviä tyyppejä ja todella avuliaita ja ystävällisiä. Ihmettelinkin: olin lukenut etukäteen, että Kuubassa on onneton palveluasenne, mutta en minä niin huomannut sellaista. Havannan väsyttäviä pyörryksiin puhujia lukuun ottamatta minun ihmiskokemukseni oli erittäin hyvä. Sydämellistä kansaa. Ja Kuuba oli turvallinen maa matkustaa. Ihmetytti tämä, kun köyhyyttä kuitenkin on, mutta kuulemma rangaistukset ovat kovat. Havannasta matkustimme Trinidadiin ja Santa Claraan.

Fidel Castron sitaatti kadulla seinässä Kuubassa
Fidelin sitatointia siellä täällä

Pyykit kuivumassa romun keskellä Trinidadissa Kuubassa

Havana Club rommia portin takana Trinidadissa, toinen pullo on jo kumottu
Joku vähän kumonnut tuskaansa?

Trinidad – värikäs kolonialismin helmi

Trinidad on pieni, symppis siirtomaa-ajan kaupunki. Katuja koristaa värikkäät talot ja mukulakivet. Paikoittain haisevaan Havannaan verrattuna siisteys oli suorastaan nuuskittavissa! Monet toverini olivat suositelleet Trinidadia ja se toimi. Kun ei kuljeskeltu kylänraitilla, mentiin rannalle 15 kilsan päähän mopoautolla tai vanhalla, tyylikkäällä autolla. Play Ancon oli siisti, ei liian turistoitunut ranta. Ei mikään uniikki, hiljainen paratiisi mutta tosi kiva kuitenkin. Turkoosi vesi ja siisti ranta. Vessa- ja ruokapuoli oli kyllä taas takkuista. Varaderossahan oisi varmaan ollut aivan eri meininki näiden suhteen, mutta kyllä ihmisiäkin olisi lienee ollut silleinä purkissa. Tehtiin Trinidadista myös pitkä päivän retki luontoon, vuoristoon. Kahviviljelmiä, viidakkokävelyä, kylmiä makean vedenlähteitä, lisää kolibreja ja karvainen tarantello. Metsästä matkasimme vielä sokeriruokolaaksoon, jossa on iät ja ajat viljelty tätä Kuuban maatalouden kulmakiveä. Keskellä laaksoa oli korkea torni. Sieltä espanjalaiskolonistit olivat vahtineet Afrikasta tuotuja orjiaan, jotka raatoivat helteessä siinä 1600 kieppeillä. Orjuus onneksi lakkautettiin 1800. Jäävänä on ollut Kuuban mielenkiintoinen alkuperäisistä, valkoisista ja mustista tullut sekoitelma – kommeita ihmisiä!

Trinidadin kadulla Kuubassa on värikkäitä pastellinsävyisiä rakennuksia

Mintun värinen kolonistiajan aikainen rakennus Trinidadissa Kuubassa, sulaudun kuvaan samanvärisissä vaatteissa
Passelit värit

Vanha punainen amerikkalainen auto Trinidadissa Kuubassa ja turisti poseeraa edessä bikineissä

Ranta Trinidadissa Kuubassa, kimaltava auringonsilta meressä

Lomalainen punaisissa polka dot bikineissä rannalla Trinidadissa Kuubassa
Playa Anconin biitsipimu

Leuto tuuli rannalla ja hiukset tuivertavat tuulessa, onnellinen lomalainen Trinidadissa Kuubassa

Vaellus vehreässä luonnossa Trinidadin lähistöllä Kuubassa

Vaellus Kuuban luonnossa, valon säde tulee luolaan

Kuuban kansallislintu, kuubalainen trogoni metsässä puiden katveessa
Kuuban kansallislintu – kuubalainen trogoni

Vesiputous Kuubassa

Raikas viileä lähde Kuubassa, pulahdus vaelluksella
Oli raikasta uida näissä lähteissä
Valle de los Ingenios, sokeritehtaiden laakso Trinidadin lähellä Kuubassa, täällä pidettiin orjia ja mustat keräsivät sokeriruokoa
Valle de los Ingenios – sokeritehtaiden laakso
Peltonäkymä Torre de Manaca-Iznaga -tornista, ei enää orjia Kuubassa
Näkymät Torre de Manaca-Iznagasta – ei enää orjia!!!

Santa Clarasta lentoon!

Lento Kanadaan oli Santa Clarasta. Chen hurmaamasta suht modernista yliopistokaupungista. Tässä kaupungissa ratkesi vallankumousvoitto, kun viimeinen taistelu Guevaran johdolla käytiin mummoni syntymäpäivänä 28.12.58, ja tammikuun alussa Batista pakeni. Käytiin Chen ravintolassa, käytiin Chen – sotilaiden vartioimalla – haudalla. Tämä kaupunki oli aika nopeasti nähtävissä. Kuuban reissu oli kaikkinensa historiallisesti hyvin antoisa, ihmetyttävä, surustuttava ja ilostuttava. En ole varma, haluanko tulla maahan enää uudelleen, sillä olin aika iloinen kun sieltä viivästyneen lennon jälkeen viimein pois pääsin haha! Mutta kaiken kaikkiaan oli kyllä hieno kokea jotakin niin erilaista, ja toisaalta sikarit jäi kyllä odottamaan taskuun! Saa nähdä, onko maa kuinka erilainen joskus 50 vuoden päästä…

Che Guevara -patsas Santa Clarassa Kuubassa
Che oli ammatiltaan lääkäri, joka oli selvästikin liian tylsä ammatti hänelle…
Plaza de la Revolucion Ernesto Guevara  ja Chen hauta Santa Clarassa Kuubassa
Plaza de la Revolucion Ernesto Guevara, ja Chen hauta alapuolella
Che Guevara oli Kuubassa hyvin suosittu, ylistyskirjoituksia kadulla
Che haippii kaikkialla

Kuuban faktat

• Karibian suurin saari, : Jos mielit matkustella maassa, tarvitset aikaa. Bussisysteemi on ihan jees, mutta matkalippujen saanti on aavistuksen vanhanaikaista ja hankalampaa.
• Millainen loma olisi mielessä? Hotellissa pääset varmasti helpommalla, voit relata ja saat syödäksesi. Kuitenkin autenttisen Kuuban kokemiseen Casa-majoitukset ovat oiva keino. Tai ainakin, jos pääkohteena on turistinen Varadero, kannattaa mennä vierailemaan muihin kaupunkeihin, jotta näkee maan meininkiä.
• Toisin kuin luulisi, Kuuba ei ole halpa, ellei saa jotain hyvää hotladiiliä. Casassa on kyllä edullista yöpyä (vain alle 25 euroa per yö), mutta rahaa hupenee äkkiä kalliiseen, laaduttomaan ruokaa, kun tuntuu että jatkuvasti pitäisi olla syömässä mutta saa vain kuraa. Kuuba EI OLE kulinaristin herkkusatama.
• Paras aika mennä on ehkäpä talvi, kun ei ole liian kuuma, mutta lämpöä piisaa.
• Maa on turvallinen ja ihmiset iloisia. Kielenä espanja, mutta joiltakin luonnistuu enkkukin.
• Kuuba on ehdottomasti musiikin ja taiteenystävän koettava! Hienoa myöskin vanhat autot, mielenkiintoinen historia ja omalaatuinen meno ja meininki.

1 up for la vida loca, yksi lisäelämä kiitos, graffiti Havannassa Kuubassa
La Vida Loca – elämä on kyllä ollut kreisiä Kuubassa
Trinidadin kirkontorni auringonlaskussa Kuubassa
Trinidadin kirkontorni auringonlaskussa
Plaza Mayor ja siirtomaa-ajan vinttikoirapatsaat Trinidadissa Kuubassa
Plaza Mayor ja siirtomaa-ajan vinttikoirapatsaat
Hevoset katukuvassa Trinidadissa Kuubassa ja värikkäät talot taustalla
Hepat kuuluivat katukuvaan ja matkantekoon
Antti Kareinen kuvaa sinistä Kuuban kumpuilevaa maisemaa
Escambray-vuorilla
Sateinen Havanna yöllä
Sateinen Havanna

Vihanneskärrymies Havannassa Kuubassa

Vanhassa autossa ja ilta hämärtyy Kuubassa
Vanhassa autossa

Seikkailijapari vauhdissa, vanhassa autossa Trinidadissa Kuubassa

Synkkä kuva Havannasta heijastaa kuubalaisten kurjuuden vuodet
Jokapäiväistä leikkiä
Kuubalainen koti Havannassa, asunnoissa on kaunis metalliportti
Jonkun koti

Miehet kättelevät kadulla Havannassa ja Kuuban vanha auto tarvitsee uudet renkaat

Trinidadin värikkäät talot
Trinidad

Kuubalainen puu sammakkoperspektiivistä katsottuna

Sipulikauppias kadulla Havannassa Kuubassa

Kuuba on vehreä, matka Trinidadista vuorille
Trinidadista vuorille
Pienen pieni sisilisko Casa Particular -majoituksessa Kuubassa
Casa-lemmikki katossa
Kommentoi
close